Foto: Perry Zonneveld

Manuele therapie

Sinds 1988 is Hans Kropman werkzaam als fysiotherapeut. Iedere patiënt is weer uniek en dat is nou net de uitdaging binnen zijn vak. Na een aantal jaar te hebben gewerkt als fysiotherapeut besluit hij zich te specialiseren. “Ik dacht: ‘Is dit het nou?’ Ik vond mijn vaardigheden te algemeen en had behoefte aan verdieping. “Na het voltooien van zijn studie Manuele Therapie in Utrecht richt hij de Praktijk voor Manuele Therapie op, onderdeel van het Gezondheidscentrum Veldhuizen in Ede. Sinds 1993 is Hans alleen nog werkzaam als manueel therapeut. Hij vindt het fijn om eigen baas te zijn en kan zo zelf de kwaliteit bepalen, én bewaken. Lachend: “Als lichte control freak zou ik een slechte baas zijn. Ik heb wel getwijfeld om een extra kracht aan te nemen want het kan behoorlijk druk zijn. Maar dit werkt voor mij het beste.”

Utrechtse school

Hans werkt volgens de Utrechtse methode. Hierbij is het uitgangspunt dat de patiënt geholpen wordt om weer goed te kunnen bewegen en het zo snel mogelijk zelf kan onderhouden. Harde mobilisaties zoals kraken zijn geen onderdeel van deze methode. De patiënt bewandelt een rustiger pad. De focus ligt niet alleen op de zwakke plek, maar op de gehele keten van bewegingen. “Ik kan bewegen op plaatsen waar mensen zelf niet meer bij kunnen komen wat een andere manier van bewegen mogelijk maakt voor patiënten. Je kunt me zien als een katalysator van bewegingen. Hierna gaan mijn patiënten zelf verder om hun dagelijkse bewegingen zo optimaal mogelijk te benutten. Het resultaat van het vergroten van bewegingen is direct merkbaar. Dit vind ik mooi om te zien.”

Ook heeft hij meegewerkt aan het ‘NECK project’, een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van manuele therapie bij nekpijn. Er werd onderzocht of manuele therapie helpt bij dit type klacht. “Het NECK project heeft aangetoond dat manuele therapie inderdaad een effectieve methode is bij de behandeling van nekpijn. Het is niet perse beter dan fysiotherapie, maar er zijn wel minder behandelingen nodig. De kosten kunnen dus lager uitvallen.”

Abakus

Hans gebruikte eerst Abakus EPD en is later overgestapt op het totaalpakket Abakus Compleet. In het begin had hij regelmatig contact met ons over een maatwerkoplossing voor zijn praktijk. “Ik werk met de SpinalMouse, een soort computermuis die inzicht biedt in de stand en de bewegingen van de wervelkolom, om te kunnen meten wat het effect is van mijn behandelingen. Hilde en Arthur hebben aanpassingen gedaan in mijn Abakus zodat de SpinalMouse-metingen direct in mijn dossiers terechtkwamen. Ik was erg blij met hun ondersteuning.”

Via de Abakus Compleet app checkt hij de dag van tevoren even snel zijn agenda, zonder dat hij zijn hele computer hoeft op te starten. “Met Abakus had ik voor het eerst het gevoel dat ik tijd bespaarde tijdens mijn administratie. Het Rehabilitation Problem Solving formulier staat centraal in de software. Dit maakt bijvoorbeeld inzichtelijk wat de beperkingen zijn van de klant tijdens de anamnese en dit wordt ook gelijk opgenomen in de dossiervorming.”

Hans heeft vrijwel geen fouten in zijn facturatie binnen Abakus. Ook de boekhoudmodule vindt hij overzichtelijk. “Mijn echtgenote is oefentherapeut en is klant bij een concurrent van jullie. Voor aanpassingen in de boekhouding moet ze telkens telefonisch contact opnemen. Dit kost haar veel tijd. Daarnaast vind ik het prettig dat Abakus binnen de cloud werkt. Ik vergat nog wel eens mijn backups mee te nemen naar huis, maar nu ik online werk heb ik er geen omkijken meer naar.” Werken in de cloud biedt Hans ook meer veiligheid. Gegevens worden opgeslagen op externe, beveiligde cloudservers binnen Nederland. Elke nacht worden er automatisch back-ups gemaakt van de data. Bij lokaal geïnstalleerde zorgsoftware is het risico op een datalek aanzienlijk groter, bijvoorbeeld als gevolg van een inbraak of verlies van een computer. Abakus neemt hiermee een groot deel van de verantwoordelijkheid voor gegevensbescherming op zich.

Docent

Naast zijn praktijk geeft Hans ook masterclasses voor AvansPlus en de School Manuele Therapie Utrecht. Hij vindt het leuk om kennis over te dragen en studenten te coachen. ”Studenten prikkelen je, daardoor houdt het lesgeven je scherp. Sommige ideeën neem ik mee naar mijn praktijk en ga ik verder uitzoeken. Ik betrek graag de groep bij mijn verhaal. Na een college statistiek heeft een student wel eens gezegd dat ze niet wist dat statistiek ook leuk kon zijn.”

Samen met Karin Vaessen organiseert hij de cursus Bewust Beter Bewegen. Deze cursus helpt mensen bij het vinden van een balans in bewegingen aan de hand van een set oefeningen uit het concept Mobilizing Awareness van Servaas Mes. De oefeningen kunnen zorgen voor ontspanning, behoud of vergroten van bewegelijkheid en herstel van originele bewegingspatronen. “De specifieke set met oefeningen maakt de cursus krachtig, maar het is meer dan dat. Het gaat niet alleen maar om oefeningen doen, bewustwording is ook een belangrijk onderdeel.”

De cursus blijkt een groot succes. De twee docenten hebben de afgelopen jaren al meer dan 650 cliënten geholpen. “Je lijf is net een huis en dat moet je goed onderhouden, anders wordt het een bouwval. Vorig jaar hebben we het 10-jarig jubileum van de cursus gevierd en we hopen in de toekomst nog veel meer mensen beter te laten bewegen.”

Benieuwd wat Abakus voor u
kan betekenen?

Vraag een vrijblijvende demo aan!